Hejsan och välkommen till min egna sida i mediebruset. Via denna hemsida så bedriver jag eget opinionsarbete inom innovation och entreprenörskap. Jag forskar kring och driver näringslivsfrågor för att vi bygger morgondagens ekonomi från botten, från de små företagen som jag gärna ser blir lite större och internationella. Jag driver främst frågor som handlar om att göra det lättare att driva småföretag, inte minst för jag har själv gjort det under många år och känner väl till de problem många entreprenörer och företagsledare ställs inför. En grundförutsättning för detta är att utmana förslag och system genom att tänka småskaligt först. Hur skall individer och småföretag kunna anpassa sig när jag analyserar förslag, program och idéer. Jag vill tänka småskaligt först, samt funderar hur man kan göra det större och storskaligt.

Många säger vi lever i en kunskapsekonomi idag. Det stämmer men vi kan också säga att många av oss lever i en tvistekonomi. Ett av de områden jag fokuserar mig på inom min egen forskning är kommersialisering och sk tvistekonomi, dvs att många av oss måste kunna hävda våra rättigheter via domstol vilket inte bara är dyrt utan även tar mycket av vårt fokus. Jag tycker ibland vi i Sverige är för fokuserade på att vi är så duktiga och det är så fint att forska. Vi är dock inte lika duktiga på att kommersialisera och skapa svenska företag baserade på svenska innovationer. Albert Einstein skall ha sagt att det krävs ett nytt sätt att tänka för att lösa de problem vi har skapat idag genom det gamla sättet att tänka, detta tycker jag gäller speciellt när man möter många politiker och tjänstemän idag. Jag tror vi måste börja tänka i nya banor för att skapa fler teknikbolag som kan bli morgondagens Alfa-Laval, Electrolux, Ericsson, SKF eller Volvo.

Inom politiken är det allt för mycket fokus på vem som lade fram ett visst förslag i stället för vad man egentligen sade eller föreslog för att skapa något bättre. Detta är kanske inte något unikt för Sverige men som företagare kan jag många gånger bli lite förvånad att vi inte tillsammans kan samverka och samarbeta för att utveckla våra företag, ekonomi och näringsliv lite bättre. Jag brukar säga att man måste kunna "tänka pengar" för att driva företag och jag blir ofta förvånad hur många man träffar i både näringsliv men framförallt inom politik som faktiskt inte klarar detta, dvs tänka pengar.

Jag har inte alla förslag och allt jag tycker och tänker behöver inte vara varken rätt eller helt bra alla gånger. Välkommen in för att läsa och diskutera innovation och entreprenörskap med mig. Vill du få mina nyhetsbrev och pressmeddelanden, tryck här. Jag söker också samtalspartners för ett forskningsprojekt som skall starta 2012 och vill du veta mer om detta, tryck här.

MVH/Joachim Davidsson

                                                                                                                                      ENGLISH - PRESS HERE