Kort presentation av Joachim Davidsson

Jag har ägnat nära 25 år att bygga varumärken och företag inom IT-branschen, varav de senaste 15 åren som företagsledare för andras och egna företag. Har rest mycket i mitt liv och gör det fortfarande, ägnat mig åt internationell handel i över 25 år så mina resor har självklart präglat hur jag tänker, analyserar och jämför saker. Vad jag tycker vi gör bra i Sverige och vad jag tycker vi kan lära av andra. Har ibland kallat mig för ödmjuk stridsvagn för jag är mycket driven och resultatorienterad, men tror också jag har mycket empati för andra vilket är den mjuka, eller ödmjuka sidan hos mig. Hans Werthén som var ledare för Electrolux i många år lärda mig och många andra att det gäller att vara hård i sak, men mjuk i ton. Ingen kan bygga företag, speciellt inte kunskapsintensiva företag utan att förstå individers förutsättningar och kapacitet. Jag menar att dessa kunskapsledare måste har en stor portion av empati, en vilja att nå resultat men ändå vilja lyssna på andra, vara öppen för små kompromisser för att nå det "stora" gemensamma resultatet. Det kanske är en svensk ledarstil som många av oss har utvecklat även om många amerikanska och asiatiska företagsledare upplever våra organisation som långsamma och svårstyrda.

Jag har jämfört mina och andras svenska företag, med de jag träffar under mina resor och tänker på samma sätt när jag analyserar ekonomi, utbildning, vård och näringsliv här hemma i Sverige. Jag tycker Sverige är ett bra land men vi har också mycket att göra om vi skall hänga med för vi har blivit lite "feta och lata" som våra grannar i öst brukar säga. Jag är ingen vän av den ”offantliga” sektorn och som driven kunskapsledare så fokuserar jag på just resultatet, inte rutinen som sådan.

Driver man företag som växer så dyker det alltid upp nya problem på vägen. Det kan vara kunder, leverantörer, konkurrenter och ibland personal. För att utveckla mig och mitt företag så har jag, bredvid mitt vanliga arbete, studerat företagsekonomi och juridik. Speciellt europeisk immaterialrätt vilket är en viktig del inom handel och innovationsskydd inom Europa. Jag hade själv inte råd att betala advokater hela tiden för att ta fram avtal, ge råd kring varumärke och patent, utan fick studera efter bästa förmåga bredvid mina vanliga arbetsuppgifter. Till slut så avslutade jag juris magister programmet inom europeisk immaterialrätt vid Stockholms Universitet och är i startgroparna att starta ett forskningsprojekt som skall leda till en doktorsavhandling inom innovationsvetenskap. Är också auktoriserad ombud via OHIM, europeiska varumärkes och designbyrån i Alicante, Spanien. Ser mig som en typisk entreprenör som gillar att bygga företag och organisationer, men jag kan också en hel del om hantering och kommersialisering av intellektuella tillgångar.

När jag inte arbetar eller är med min familj så sysslar jag med "nätverkande". Jag är liberal till min politiska horisont och tror mycket på individen, inte staten, som beslutsfattare för många frågor, det gäller speciellt en sk fördelningspolitik och mycket annat.

Kontakta mig gärna för att prata om företagande i Sverige och Europa. Om du vill se en kopia på min CV för intressanta uppdrag så kan du trycka här. Ni kan nå mig via mitt konsultföretags  e-post som är jd @bopen.se eller ringa mig på 0768-939938.

MVH/Joachim Davidsson